tisdag, september 06, 2011

Kexchoklad

Nyhet som funnits ett tag. Har du smakat den ännu?
Denna är nog snäppet nyare, skulle jag tro. Dessutom är den en Limited Edition-produkt.


Hur brukar du göra när du ser en ny vara i butiken? Jag känner mig nästan skyldig att prova den. Det har nog något med att inte gå på hörsägen, att göra... eller ren och skär nyfikenhet... : )

Kexchoklad är en produkt som alla i Sverige kan relatera till. Alla har smakar den riktiga kexchokladen - Cloettas alltså. Flera andra märken har provat att göra kexchoklad... men den man jämför med är Cloettas. Jag jar dock ingen aning om vem som var först.

Och nu har Cloetta provat med förnyelse. Det är ju inte bara jag som blir nyfiken... Blåbärs-kexchoklad-smaken är riktigt god. Ett unns blåbär och sen kexchoklad gifter sig fint, som det så vackert heter. Blåbär är för övrigt riktigt inne när det gäller mat. Kolla runt lite när du går och handlar nästa gång. Flera andra choklad har fått blåbärsfyllning, man kan köpa torkade blåbär, paj på blåbär, sylt, glass... med mera. En nordisk trend som slår igenom på den söta sidan??


Hur är då hallonsmaken tillsammans med kexchoklad? Jag måste tyvärr säga: Nästan obefintlig. Ifall jag tar en bit, tuggar runt, andas ut genom näsan med stängd mun några gånger (ett bra knep eftersom både smak och doft på ett tydligt sätt känns då) så kan jag ändå inte detektera några hallon. Kanske något lite, lite fruktigt sött känns, men det skulle kunna vara vad som helst eller bara att kexchokladen fått en annan temp eller nått sånnt... Nej, någon hallonsmak känns inte. Men förpackningen är fin! : ) Tur för Cloetta att det är hallonsmaken och inte blåbärssmaken som har fått etiketten Limited Edition!

måndag, augusti 29, 2011

Keso med torkad frukt

Keso med en känsla av frihet... eller hur?


Smart med sked i locket!



Ja... nu finns det keso med torkad frukt och nötter så kallad Keso Mellanmål. Blanda får man göra själv med den lilla rejäla skeden som sitter under lockets klistermärke. Produkten är som förpackning lik flera typer av yoghurtar. Ni kanske minns/använder yoghurt med müsli, kolakulor, chokladflakes i locket och så hittar men en liten vek sked - även det i locket. Men jag tycker nog att likheterna slutar vid utseendet. Trots allt är keso en helt annan produkt än yoghurt. Och till skillnad från müsliflakes och andra blandade (och ofta ganska sötade) produkter i locket, så har Keso Mellanmål nötter och vanlig torkad frukt. Rent känslomässigt gillar jag blandningen av nötter och torkad frukt. Om du gillar GI eller LCHF så är Keso Mellanmål en mycket bättre produkt än andra mellanmålslösningar á la allt i-ett. Näringsvärdet är högre i Keso M än i till exempel Arlas Yoghurt med müsli. Det vill säga proteiner ligger på 11g (jämf. 4,4 i yoghurten) och fett ligger på 5 g (jämf. 3g). När det gäller kolhydrater har de båda produkterna samma värd; 12g. Är man LCHF:are ser man medetsamma att 12g kolhydrater är för mycket medan en GI:are kan acceptera det hela. Ja, så har vi kalorijägaren som antagligen tycker bättre om yoghurten eftersom den innehåller 95 stycken kcal medan keson har hela 140 stycken. Själv tänker jag att socker ska undvikas (lever dock inte efter det alltid...) och anser att torkad frukt, som i sig själv innehåller ganska höga sockerhalter, ändå är bättre än annat sött, eftersom många nyttiga saker är kvar i frukten anioxidanter, mineraler och annat...


Ett devis som jag ofta tänker på när jag ska välja mat i olika sammanhang är: Bättre lite rätt än helt fel. Så jag röstar på att nästa gång du behöver ett mellanmål och inte har tillgång till ditt kök, våga då prova Keso Mellanmål. Inte så söt smak men god! Och så är den förståss betydligt mer mättande än yoghurten.


onsdag, augusti 24, 2011

Fjärilsdödare...

Min skräck för fjärilar, i synnerhet nattfjärilar inomhus, är känd för alla i min närhet. Min man och mina barn har alla fått jaga ut, alternativt döda fjärilar för min rädslas skull. Jag har ALDRIG öppet fönster och lampan tänd i sovrummet - det är ju som att be om fjärilsbesök... förutom myggbesök och div skalbaggar. Om en fjäril råkar komma in slänger jag mig direkt in i nästa rum och stänger dörren om fjärilen. Jag har också flugsmällare (plastflärpar på skaft) på strategiska ställen i huset, bredvid sängen, i köket, uppe vid skrivbordet osv.
Värsta gången med störst antalet fjärilar inomhus var när jag och mina dåvarande arbetskamrater hade planeringsdagar uppe i Söderhamn. En av arbetskamraterna har stuga där. Dörren till altanen stod öppen hela kvällen och halva natten. Sen visade det sig att jag skulle sova just i det rummet. Jag överdriver inte om jag säger att det var ett fladder av vingar i luften. Nej, det kunde jag inte göra något själv åt. Jag fick helt enkelt gå och be (väcka) stugägaren om hjälp. Sen fick dörrar och fönster stängas fast det var kvävande varmt i rummet. Bättre det än hemska fjärilar i taket!
Såå... igår behövde jag köpa mjölk sent på kvällen. Statoil stänger kl 22.00. Våra tyska vänner skulle ner till husvagnsstället och hämta kvarglömda saker och jag skulle sen vidare till MG för att hämta min kvarglömda mobil. Det vill säga - det fanns folk som väntade på mig. När jag skulle sticka nyckeln i tändningslåset på bilen och virda om, ser jag uppe i taket en mörk fläck. Jag stelna direkt till. En fjäril??! Hur i alla mina dag har den kommit dit? Hmm... fönstret är öppet. Ok, jag tar hastigt ett beslut och öppnar snabbt men försiktigt dörren och hoppar ut. Sitter den kvar? Ja, som tur är sitter den helt stilla. Jag famlar i lådan med CD och papper. Ett gammalt program från årets sommarmöte kommer väl till pass. Jag tar sats, försöker lugna ner mig och siktar... Bestämt och snabbt trycker jag till den mörka fläcken i taket och "smetar ut". Jag tycker mig se något som trillar ner mellan sätena men jag ser också att en fläck är kvar i taket. Fjärilen är elimenerad!! För säkerhetsskull trycker jag till en gång till. Puhhh!! Det tar på krafterna att rädda sig själv från en så hemsk situation. Trist med fläcken som var kvar i taket tänkte jag och försökte titta lite närmre.
Och ja... då ser jag att dödat en majblomma...

lördag, augusti 13, 2011

Lite deprimerad...

Det är ganska tråkigt att vara arbetslös måste jag tillstå! I och för sig har jag aldrig påstått något annat... Men någon gång i början av min arbetslöshet var det något ljushuvud som påstod "Det måste ju vara rätt skönt så här på sommaren att vara ledig".. jo, det kan kanske tyckas så. Och om man varit LEDIG på riktigt så hade det ju varit en helt annan sak. Är man arbetslös och önskar pengar från A-kassa så är man inte ledig utan står till arbetsmarknadens förfogande till 100%. Det innebär att man aktivt måste söka jobb. AF kan se hur många gånger du varit inloggad hos dem och därmed ser de ifall du försöker hitta något jobb.
Nu har det ju tyvärr blivit så att jag inte är berättigad till A-kassa (En idioti i sig...) så egentligen kan AF inte ha några krav på mig. Jag kan vara hur slö som helst i letandet. Men vem vill asa runt mellan kök och dator utan att göra något nyttigt? När jag tänker tillbaka har jag bara varit arbetslös i två korta perioder från att jag slutade gymnasiet. (En av de gångerna fick jag inte heller A-kassa - eftersom jag tog tag i min egen situation och började plugga...) Det är deprimerande att inte känna sig behövd. Och att inte ha nån nytta av alla de pengar man betalat in för att få ersättning ifall man blir arbetslös...
Det finns stor risk för att jag börjar plugga igen. Jag orkar inte med att inte göra något. Men då - ajajaj... får jag definitivt ingen A-kassa - inte tänka själv - bara ledas i samma fålla - passa in i mallen!!

fredag, augusti 05, 2011

Experiment!

Hilma och bästa kompisen har gjort "fissaft" och provade rödkålsavkoket i olika vätskor. Rödkålsfärgen är en pH indikator och ändrar färg när det blandas med olika ämnen med olika pH-värden. Längst till höger har vi det suraste; citronsyra, passionssaft och tomat. I mitten finns mjölk, grädde och äggula medan vänsterglasen består av bikarbonat och äggvita. Och däremellan finns några till...Kul! De var mycket imponerade och tyckte det var spännande att gissa ifall en vätska var basisk eller sur.

Ett annat experiment som Hilma har gjort under några dagar. De sega råttorna var lika stora från början. Den röda lades i ett glas med vanligt vatten, den gröna i ett glas med sockerlösning och den gula i vit sirap. Efter ett dygn eller två hade den röda blivit typ fyra gånger så stor (fast svansen gick av...), den gröna växt lite och den gula krympt. Hur kan det komma sig?? Hemligheten kan förklaras med ordet osmos. Spännande!

När vi nu ändå höll på med experiment så passade jag på att ändra form på min största bunke. Ofrivilligt dock! - En varm platta kan förändra en hel del som består av plast. Nu är min buke väldigt unik! Kanske ska kalla den snoppbunken ... eller blir det för vulgärt?

onsdag, juli 27, 2011

Bröllopet

Riktigt glada är de när de möts av släkt oc hvänner utanför kyrkan - men så heter de ju också Fröjd!!
Sååå vacker bukett!

Vackra syster i bilen mot festlokalen.

Liten bild på den höga tårtan som mamma fixat. Mycket god och mycket vacker!


Och i mitt huvud, så här dagarna efter bröllopet, susar diverse texter runt. Allt i en enda blandning. Det låter så här ungefär: "With all my heart, with every bit of my... eehh doubt this words... vill så gärna bli kysst, skulle så gärna vilja... blå, blå, blåa skor, röd, röd, röda skor... if you can dream it... sketastor ketchupfläck... aj aj aj... åkesa hus... Let do it all right... Wee are family... da da da da da da sister to me... aj aj aj aj ajphone!" Typ nått sånt... med diverse melodier till.

onsdag, juli 20, 2011

Min egen caprese

Efter dagar med förberedelsr till konfirmationsfest så är jag ganska trött på mat... speciellt på festmaten förståss. E önskade etiopisk mat vilket han också fick. Jag drog ner rätterna (som kan bestå av väldigt många om man är på en etiopisk fest) till en typ-svensk-pepparsås, Dårå wått (kycklinggryta) med ägg och en grönskasrätt med potatis och morötter tillsammans med keso och injera. Superbra mat att bjuda på när man inte vill eller kan stå med grytorna just innan festen börjar. Både pepparsås och dårån var färdiglagade och togs fram från frysen. Injeran tänkte jag först köpa färdig men sen tog jag mod till mig och gjorde själv. Hade två hinkar med lock till hjälp där degarna kunde jäsa så länge jag ville. Jag ville inte så länge... vilket gjorde att de kanske kunde varit lite mer syrliga - men det är ju en smaksak. När man bakar injera ska det bildas bubblor eller "ögon" på ena sidan av de pannkaksliknande bröden. Det är ofta här kruxet ligger - att inga ögon bildas. Men det gick förvånandsvärt bra. Första brödet "blev pannkaka" men resterande 70 blev totalt prickiga av bubblorna. Super! Hädanefter ska jag aldrig tveka för att baka injera igen.
Dagen efter åt familjen rester med god aptit! Men jag gjorde en fräch caprese på mitt eget vis. Förutom tomater och mosarella plockade jag sallad och ruccola från min odling. Ovanpå härligheten la jag två queenoliver! Gott så gott så gott!! Queenoliver går numera att köpa här i Åhus Kvantumbutik i en liten burk från Ridderheims sortiment. Dessa blev jag tipsad om av en av mina stockholmssvägerskor som brukar plocka ut från bingen med blandade oliver i vitlökamarinad - bara de jättestora ljusgröna oliverna med kärna. Har man smakat dessa så vill man inte ha några andra sen!!! Men dyra är de! Och värda är de!

Bilder från Edvins konfirmation

Konfirmand med någon som kallar Edvin för "min Edde"
Lite lika är vi allt...

Snett och vingt familjekort med någon som man nog kan kalla för linslus.

Edvin med fadder.


Konfirmationen ägde rum i Broby kyrka och är den hittills absolut finaste konfirmation jag varit på. Konfirmanderna sjöng och agerade på ett mycket proffsigt sätt. Dessutom var det med innerlighet och uppriktighet de framförde det de lärt sig under sina fyra veckor på Breanäs Missionsgård.

Efter sommarmöteshelg och konfirmationsfest i söndagskväll har Edde mest sovit. Trötthet och en kraftig förkylning (som han gett vidare till tre i familjen) har tagit ut sin rätt. Men i kväll är han på topp igen - träff med hälften av konfakompisarna i stan!! Han saknar lägret jättemycket och jag blir nästan orolig när jag väcker honom på morgonen (ehhh.... förmiddagen) och han säger "Vad ska jag gå upp till. Inget är kul här hemma..." Lille gosse...


Bilder från Ålandsturen

Hilma tittar ut över skärgåen

Vissa fryser på båtens däck - men det är skönt med vinden och utsikten.

Th provar en hjälm på slottsruinen vi besökte.


Två vackra slottsdamer!

lördag, juli 02, 2011

Rastlös sirapskärring

...Ungdomlig entusiasm och brist på bättre vetande... sa Henrik Larsson i Sommar just för en liten stund sen.. Man kan undra när den där oförställda tilliten till sin egen förmåga pysande tar slut? Efter tillitstiden kommer en känsla av att man inte klara något överhuduvtaget. Som tur är fyller man sen 40 och inser att man faktiskt kan något även om man inte är proffs på allt man önskar sig. Det är som att ha suttit i en brunn fylld med sirap och sen plötsligt inser att det finns en stege på brunnens vägg... man kan steg för steg nå yttre (rymden) världen igen. Det spelar mindre roll att man är nerkletad med sirapen... Andra får tycka vad de vill, eller hur??
För tillfället är jag mycket rastlös. Jag har väldigt mycket jag måste göra, en hel del som jag bör göra, ytterligar en massa saker som jag förväntas göra och så en hög med sånnt jag vill göra... Men hela tiden trycker min "arbetslöshets-känsla" mig så till den milda grad att jag inte tillåter mig att göra "ledighetsgrejorna". Jag har inte ro att läsa böcker. Inte heller att sätta mig för att transkribera intervjuer eller att sticka ner med familjen till stranden och bara slappa... eller att ta itu med vad som är vad i rabatten tillsammans med Th (han har planterat in speciellt gräs... men jag vet inte vilket som är speciellt och vilket som är ospeciellt, därför måste han peka innan jag drar bort något...). Jag skulle behöva nya batteri - de tar slut fort i sommartider!

onsdag, juni 22, 2011

Natten är min egen

Ännu en ansökning är skickad - i mörkaste natten! Tänk att det ofta blir så att jag sitter uppe när det är lugnt i huset och gör "de viktiga" sakerna. Som Marit Paulsson har sagt: "Natten är min egen!"
Idag var H på simskola för första gången. Igår när den började, regnade det småspik eller nått... så Th avstod från att åka dit. Men idag har hon varit såå glad och funderat på varför hon inte har provat gå till simskola förut. Hon kan simma redan efter första dagen! Nu ska hon bara lära sig att ha huvudet ovanför vattenytan när hon simmar... ; ) och kanske lite andra småsaker...
Edde har börjat på konfalägret! Han har i sin tur gått och längtat i några månader eller kanske rentav några år, på dessa fyra veckor. Imorgon åker jag dit med nyupplaggda byxor/shorts, men mest för att göra kökstjänst. Jag tänker inte ha kockrocken med... vet inte ens ifall jag ska byta om (fast det är lite äckligt att jobba i samma kläder som man åker dit och hem med...)... Jag kanske ska försöka agera enbart som en mamma. Hmm.. då ska väl kameran med eller hur?? Eller hur är en mamma egentligen?

måndag, maj 23, 2011

En bekännelse...

Jag har en sorts seperationsångest... från tidningar. (Tidningarna har i mitt fall alltid något gemensamt med mat. Ofta rena recepttidningar men det kan också vara tidningar med inriktning på hälsa.) Det är näst intill omöjligt för mig att slänga en tidning som jag inte noga bläddrat igenom i jakt på recept, kloka artiklar, smarta citat eller fina bilder. Det tar ju ett tag att separera då. Speciellt om man också lider av en tidningsmaniåkomma (åtminstone tror Th att jag lider av det...)... vilket yttrar sig i att personen ständigt är sugen på att köpa tidningar vilket också ofta görs.
Nu, så här i rensningens stund, har jag samlat på mig fyra kartonger fulla med oklippta tidningar och en kartong med urklippta bitar i. Enda sättet att försvara mig nu är att utlova något slags rekord. Flest urklippta recept eller nått?!
Med saxen i högsta hugg tar jag mig an tidningarna. Buffe går lättast. Pappret är tunnt och färgen bleks på nolltid. Näst bäst går Allt om Mat för där känner jag ganska snabbt vilket jag är sugen på att spara. Sämst går Mat och Vänner. De tidningarna kan jag inte klippa i. Pappret är för tjockt, bilderna för vackra och ryggen på tidningen är för boklik för att vanvårdas genom att ta sönder den. Så då förstår ni - jag har ALLA Mat och Vänner INTAKTA! (Precis som alla Gudrun Sjöden kataloger... !!)
Är det dags för terapi tycker ni?

söndag, maj 22, 2011

Mama Mia

Igår, när grabbarna åkt iväg på hajk, kunde jag och Hilma se film själva. Ingen brossa som skulle lägga sig i valet av vilken film det skulle bli. Därför såg vi Mama Mia! Meryl Streep igen! Och alla härliga ABBA-sånger! Både H och jag njöt och nynnade med i melodierna...

Egentligen har jag lite svårt för fåniga musikalfilmer. Det kryper på nått sätt i kroppen när de gör sig till och sjunger samtidigt som de försöker se naturliga ut och agera. Mja och mjjej - inte så lyckad kombination. Men så har vi då detta härliga undantag! Dom gör det så bra! Och musiken är ju den mest fulländande musik man kan tänka sig. Historien är så helt otänkbar så det gör liksom inget att de sjunger, för man känner så starkt att det ändå inte är på riktigt. Och ändå... kommer tårarna och skrattet. Åhh jag gillar den biten där mamman sjunger om att dottern växt upp och inte längre är liten och låter sig styras. ... Kan man låsa in en solkatt i bur... Livet går på och barnen växer. Det är sorgligt men samtidigt helt väntat. Och jag tänker på "lille" Alfred som tar studenten om några veckor. Hur kan 19 år gå så fort????? Studenten är som en spark ut i vuxenlivet. Hmm...

Jag fick några tips av Hilma medan vi såg filmen... När denna sekvens visades så tittade hon på mig och sa: "Du borde också hoppa i sängen ibland mamma!" Först blev jag full i skratt sen full i gråt och sen frågade jag "Varför ska jag hoppa i sängen?" "För att det är så kul!" svarade hon. Jepp, jag borde kanske göra saker bara för att det är roligt lite oftare - som att hoppa i sängen...

Sen påstod hon att: "Hon (Meryl Streep) ser lite ut som du gör på morgonen". Det får jag säga var mycket trevligt sagt. Tänk att likna Meryl Streep - och till på köpet innan man är sminkad... I like!!

Tårtbotten till Madde

Tårtbotten - vilket också kallas för ANSLAG

4 ägg
2 dl strösocker
--> Vispas pösigt.
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Rivet skal från 1/2 citron
--> Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd ner dessa i äggsmeten.
--> Häll upp smeten i en smord och bröad/mjölad form på ca 23 cm i diameter.
--> Grädda i 175*C i ca 25 min. Kolla att den är torr med en sticka alt. känn med handen att den inte gungar.
--> Stjälp upp på ett bakplåtspapper, när den svalnat något och lägg över en handduk.

Detta är det anslag jag gör ifall jag ska göra en helt vanlig tårbotten. Mina formar med löstagbarkant läcker tyvärr, så jag klär alltid in dom med bakplåtspapper...
Jag gillar ju som bekant citron - tycker det ger en frächör åt det mesta. Man måste inte ha det men du kan ju prova och säga vad du tycker!

torsdag, maj 19, 2011

Äpplepizza

Visst är det fint?!
Visst är hon fin?!
I söndags tog vi med oss våra kameror och gick en lång runda i Kronoskogen. Så skönt! Där kan man få både hav och skog. Vi hittade en massa fina blommor som jag kunde namnet på.. ; ) Man måste ju ge till nästa generation det man själv fått lära sig - eller hur? Så nu vet Hilma att man kan äta harsyra, att de fina små blommorna som liknar stjärnor också faktiskt heter (skogs-)stjärna, att bokar är såååå fina på våren, att vatten är vått och att vill man se jättebarr från tallar så ska man följa gul markering... då hittar man fem träd som har barr som är ca 20 cm långa. (Bara så ni vet alltså!)

Catrade (konstigt ord, men det är när man har catering och gör det till ett verb) diverse tillbehör till en grillning idag. Jag är ganska receptstyrd när jag lagar mat. Oftast utgår jag från recept som jag under matlagningens gång modifierar en smula. Men till denna cateringen gjorde jag faktiskt två helt egna nypåkommna maträtter. Det ena var dessa äpplepizzor. Av en deg på 3 dl vätska blev det 40 små minipizzor. En tunn skiva äpple tryckte jag fast på den utkavlade degen. Sen lag jag på en klutt med Castello Blue, penslade osten med honung som var kryddad med rosmarin och runt klutten strösslade jag lite finriven hushållsost. Jo, den blev god! Ganska söt men ändå med en distinkt känsla av salt ost och varm smak av rosmarin.
Castello Blue är för övrigt en stor gastronomisk höjdare. Som det står på de nya kartongerna "... smakrik med tydlig sälta och beska. Lång mogen eftersmak med inslag av grapefrukt. Len, krämig, bredbar konsistens och sensuell munkänsla..." Men andra ord: Helt fantastisk!! Man blir helt betagen av smaken och konsistensen. Suck! Ska nog gå och ta en bit...



måndag, maj 16, 2011

Bröllopet igår...

Efter gårdagens bröllop är jag ganska så mör idag. Var inte hemma och i säng förren efter 04.00. Men så är det ju med bröllop! Ser fram mot syrrans i juli!

Serveringen gick mycket bra. Jag är mer än nöjd med mina medarbetare även om två av tjejerna inte serverat förut. Bra jobbat för att vara första gången! Maten kom från restaurang La Finestra Italia här i Kristianstad och var mycket god och riklig! Härligt! Italienskbuffé. Hela 13 olika rätter bjöds det på. Och desserten var fruktsallad med marscaponesås.

Just vid desserten fick jag liiite panik. De två sista faten var framsatta men 3 av 7 bord var kvar... Som tur var hade det bjudits frukt till välkomstdrinken så jag och Therese raket-hackade baner, äpple och päron... Och just när vi var färdiga med hacket meddelade tjejerna vid serveringsbordet att alla fått - och några bitar var till och med kvar. Hmm.. det är ju jag i ett nötskal - mina nerver klara inte av att mat håller på att ta slut. Hjärnan går direkt igång på "problemlösning" och varvar inte ner förren det blir mat över... haha...

Maten var god och vacker att titta på. Desserten var lätt och frisk. Vinet var mycket bra valt (jo, man måste veta vad man serverara... så jag smakade en munfull av varje!). Tjejerna mycket duktiga på att se vad som skulle göras alt. fråga vad jag ville få gjort. Bruden var vacker och gästerna trevliga. Men inget kalas utan "kras"... och mitt kras var att jag spillde... på brudgummen! Mögel och sketna skit! precis innan jag tappade skeden tänkte jag "Det värsta som skulle kunna hända är jag tappar skedarna på bruden eller brudguuuuu....." och så fick han en fläck på västryggen! Jag har nu grämt mig över det i 28,5 timmar.

torsdag, maj 12, 2011

Rock-Ola och hans kompisar

Rock-Ola tillsammans med kompisar!
Gissa ört!
Och detta då?

Mycket vacker tulpan...

... och två till som är vackra!

Idag är allt bara rörigt i huvet... Tänk att jag inte kan fungera utan en lista... Eller fungera och fungera, klart att jag fungerar rent nutritionellt... men det är värre med den emotionella delen.


Sagt och gjort - listan är klar! Skönt! Nu gäller det bara att jag följer den...

tisdag, maj 10, 2011

Julie & Julia

Julia Child - the real one!

Filmen om Julia Child och om Julie Powell som lagade samtliga recept från JC:s kokbok, under 1 år.
Boken som Julia Child skrev.

Jag har ett antal filmer jag tänker att jag ska se någon gång... men ofta känner jag att det blir för sent vanliga vardagskvällar och när helgen kommer är jag inte direkt ensam om att bestämma vad som ska ses via TV:n. Men nu, när jag eventuellt kan ta en liten "napp" på dagen känner jag att det inte gör något ifall klockan blir sen innan jag kommer isäng... Så... därför såg jag filmen Julie och Julia igårkväll/natt. Mina förväntningar var väl inte så höga, men till min förtjusning såg jag något som liknande ett kök och lite matvaror på framsidan av DVD:n.

Det visade sig att den var riktigt underhållande. Dessutom är den byggd på riktiga händelser från den verkliga världen med människor som absolut har kännt och agerat någorlunda på det sätt som filmen visar. Jag blev faktiskt lite tagen av innehållet. Man känner väl nått visst när man träffar på personer som man skulle kunna ha agerat likdant som. Det är därför det är så fantastiskt att ha fått plugga tillsammans med andra nördar inom sitt område. Fascinationen över en tomat... liksom... eller över kaseinet tillsammans med syra... eller över gewürztramier i kombination med ingefära och lax... (Stor kram till "Bästa klassen"! Ni berikar mig!)

Iallafall - när jag tittade i min kokbokshylla så jag till min förtjusning att jag faktiskt äger boken "Det goda franska köket" skriven av just Jula Child, Simone Beck och Louisette Bertholle. Fantasktiskt!!! Kanske man ska prova på att tillaga en lammnjure?

En sak till: Meryl Streep är bara bästa skådespelaren! Hon får en Oscar av mig för alla sina roller!

Bon appéttit!


onsdag, maj 04, 2011

Lite arbetslös..

... eller mellan två jobb, som en del vill kalla det. För mig kvittar det lika vad det nu kan heta, men lika kvittar det inte att vara utan lön. Och att hela min kompetens går här hemma till ingen nytta. Blir mediet för bra och klimatet likaså kan det lätt bildas mögel lite här och var ifall inte HACCP:n sköts efter punkt och pricka.

Det tar en hel del tid i anspråk att sätta sig in i Arbetsförmedlingens erbjudanden och inte minst i hur A-kassa fungerar. Det finns många kriterier man ska uppfylla för att över huvudtaget få A-kasseersättning även om man varit duktig och betalat in sin avgift månad efter månad och år efter år. Bara det att A-kassan har 7 (sju!!!) karensdagar, var en stor nyhet för mig. Vilken tur att jag inte är ensamstående med fyra barn utan kan luta mig (rent ekonomiskt då alltså ; )) mot Ths plånbok. Hmm...

Såå ni förstår att jag inte är helt ARBETSLÖS utan bara lös på betalt arbete...

För övrigt hade jag ett kanonroligt jobb igår. Jag fick vara med på första regionfinalen av Unga Ekokockar här i Kristianstad. Förutom att servera juryn, intervjuade jag tävlingsdeltagarna och vissa jurymedlemmar samt tävlingsledaren tillsammans med två filmkillar. En film som jag tror läggs ut på Unga Ekokockars hemsida ( www.ungaekokockar.se ), för att visa lite grann av vad som hände på tävlingen.

Nu ska jag sortera papper... och göra kvällsmat... och samla ihop mina betyg och arbetsgivarintyg... och ... jo, visst måste man få sitta och sticka lite också fast man är arbetslös?

onsdag, april 20, 2011

På jäsning






Sist jag var i Stockholm köpte jag jäskorgar på Granit. Tycker nog att denna typ av korgar är dyra på många ställen. Har sett priser som går upp mot 300 kr... Men dessa kostade "bara" 149 kr. Bra ju! Bröden blev mycket vackra! Det ser lite proffsigt ut med runda och randiga bröd.. eller hur?


Bröden blev dessutom goda. Levain utan bagerijäst, vilket betyder att det tog sin tid att jäsa. Hade skållat lite frön och trekantiga bovetegryn. Frågade mannen vad han tyckte om smaken. Han drog lite på svaret och sa diplomatiskt "Jo, asså jag är ju inte så där jätteförtjust i surdegsbröd. Men om jag bortser från surdegssmaken så är de jättegoda... " Snällt av honom tycker jag! Han ville vara positiv även om det inte var hans cup of te.


Det börjar kännas lite läskigt att jobbet tar slut. Jag har inte så stor erfarenhet av att inte jobba. Våren 01, just efter att jag gått ut "kocken", hade jag några veckor utan fast jobb... men jag var inte hemma utan jobbade timmar inom barnomsorgen... men på pappret var jag arbetslös vissa dagar. Nu verkar det vara mycket krångligt att få ut något från A-kassan. Frågade ut en kompis hur man ska gå tillväga och det var inte helt enkelt. Kanske lättare att få ett jobb?? Hon har varit anmäld hos A-kassan sen i januari men fortfarande inte fått några pengar därifrån. Precis som jag så har hon FA-skattesedel. Tydligen är det inte bra att vara för intiativrik ifall man behöver A-kassa. Förra gången jag trodde jag skulle få pengar från A-kassan var (2000) när jag sa upp mig från jobbet (arbetsbrist). Det skulle jag inte gjort eftersom man då blir avstängd från A-kassan i 60 dagar. Så då tänkte jag som så att det är lika bra att jag börjar plugga. Det skulle jag inte heller gjort (Inte tänkta själv! Inte bra!) för då blev jag avstängd ytterligare 100 dagar.


Nä, jag ska inte gnälla eller oroa mig. Många andra har det sämre än vad jag har det. Dessutom har jag ju faktiskt några kortare och längre projekt på gång. Får se vilket eller vad jag till sist blir tilldelad... Det löser sig, sa hon som sket i vasken.