tisdag, mars 25, 2008

Sirapslimpan

Idag har jag varit på skolan från 9.15 till 20.00. Kanske inte direkt på skolan hela tiden men med skolan i alla fall. Haft heldag om cerealier och att baka. Man får plocka fram tidigare inmatade kunskaper om amylos och amylopektiner, enzymer och vattenaktivitet mm. Intressant! Att baka är en hel vetenskap i sig. På kvällskvisten var vi på studiebesök hos Konsumbagarn här i stan. Blev bjudna på kaffe, winebröd och chokladbollar! De gör några limpor per dag... några tusen... Häftiga tråg och blandare... långa banor som går från degklumpar till färdiga bröd. Vet ni vad de säljer mest av? Jo, "sirapslimpan".... förvånande! Jag tycker att det har pratats så mycket om osötade bröd, fiberrikt och GI-snack, och ändå har inte folk bytt ut limpan mot nyttigare (och godare) alternativ. Konstigt?!

Frågan vad som brinner när ett stearinljus är tänt kommer att avslöjas i morgon kväll! Du har ett dygn på dig att göra en trolig förklaring....

3 kommentarer:

Anonym sa...

jag tycker du skall länka till spisa.bloggspot.se

Kstina sa...

jasså tycker du det....

Anonym sa...

Jag tror att det är oljan i stearinet som brinner.