Örtagårdskyckling
Ca 2,4kg kycklingfilé (man kan ta blandade kycklingdelar ifall man vill.)
Marinad:
2 liter vatten
1 dl grovt salt
2 msk socker
1 tsk krossad svartpeppar
½-3/4 dl hackad färsk timjan
eller 2-3 tsk torkad
2 skivade vitlöksklyftor
1 msk olja
Do like this:
Koka upp ½ liter av vattnet i en kastrull. Rör i salt, socker, peppar, timjan och vitlök. Häll i resten av vattnet när saltet har löst sig. Låt lagen kallna.
Ta den frysta kycklingen ur sin förpackning och lägg ner dem frysta i lagen. (Fördela allt i t.ex. två plastpåsar som försluts väl.) Låt dem tina i lagen. (Det tar inte så lång tid – några timmar kanske…)
Sätt ugnen på 125*C (Om du använder andra kycklingdelar ska ugnen stå på 175*C)
Ta upp kycklingdelarna. Lägg dem på ett ugnssäkert fat och pensla dem med olja. (Kan vara bra med lite olja under delarna också beroende på vad för slags ugnsform som används.)
Stek kycklingen tills den är vit i köttet rakt igenom. (Tempen ska gå upp till ca 68-72*C, men jag brukar prova färdigheten genom att dela en filé och kolla hur vit den är. Ingen rosa saft ska rinna fram när man delar den.) Vá lite noga när ni kollar om den är färdig. Ju högre temperatur ju torrare blir köttet… Denna kycklingrätt får ingen stekyta eftersom ugnstempen är så låg. De ska alltså vara vita på ytan även när de är färdiga
Skär filéerna i ½-1 cm tjocka skivor på snedden. De kan serveras både varma och kalla, som hel middag eller på buffé. Mkt goda!
Hör av dig ifall du vill ha en god sås som passar till...
Nu ska jag dra till Bromölla och Ivetoftakyrkan. Folkmusikmässan börjar kl. 18.00 men vi ska öva från kl. 13.00. Edvin hänger med och ska "va med" (det samma som leka med... ) Anton A idag. Kul.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar