tisdag, juni 09, 2009

Linser, tvätt och genus.

Regnet öser ner. Hilma sitter och är lessen över att "det blir ingen sommar". Hon tycker solen ska skina varje dag under sommaren... Det är det kanske fler som tycker. Men regn mår vi och naturen också bra av i lagom doser.
Igår, när jag satt och skulle skriva ett inlägg här, ringde plötsligt telefonen. Det var Alfred som missat sista bussen hem från stan... Det blev till att sätta sig i bilen och hämta honom vid tåget klockan 23.10. Han och ett gäng killar hade spelat tillsammans i Hässleholm inför Sommarmötets ungdomssamlingar.
Därför skriver jag nu ner det recept som jag tänkt dela med er igår... Vi hade denna soppa till kvällsmat och den är sååå god och lätt att göra. Bli nu inte skeptiska bara för att den innehåller linser. Till och med en så inbiten köttätare som Th tycker mycket bra om den! Receptet har jag tagit ur Vegetariska kokboken av Inga-Britt Sundqvist.

Röd linssoppa med koriander (eller utan...) 4 port
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Skala och hacka löken
1 msk olivolja (eller annan olja)
Fräs lök och vitlök mjuka på svag värme i oljan.
1-2 mks röd thailändsk curry (Den röda curryn kan vara ganska stark...)
Låt curryn få fräsa med mot slutet av stektiden.
1 morot
Skala och riv moroten.
1,5 dl röda linser
Skölj linserna.
400 g (1 burk) krossade tomater
7 dl vatten
1 grönskasbuljongtärning
1 tsk paprikapulver
Tillsätt morot, linser, tomater, vatten, buljong och paprikapulver. Låt soppan koka i 10-15 min eller tills linserna är mjuka.
Smaka av med
1-2 msk citron (det är inte alltid det behövs)
salt
koriander (färska blad, hela frön eller malda frön)
Ibland behöver man späda soppan med mer vatten beroende på vilken konsistens som önskas.
Som alltid ska ett gott bröd ätas till, gärna nybakt. Eller kan du ta en skiva knäckebröd med smör och Allerum Präst. Det sistnämnda har jag nästan blivit beroende av.

På tal om ost så ska jag till Skånemejerier för sista gången i morgon. Lämna tillbaka lånade böcker, kläder, kort och nycklar. Känns nästan lite sorgligt att ta adjö av alla trevliga männskor där. Men praktik varar ju inte för evigt - och det är ju ganska skönt med ledighet också.
Uppsatsen ska göras helt klar imorgon och skickas in innan 12.00 på torsdag. Jag har inte jättemycket att ändra. Lite småsaker bara.
Men något jag har jättemycket av är tvätt!! Alfred dumpade Killemanjaro i tvättstugan och meddelade att allt skulle vara tvättat och torrt till fredag. Då ska det packas till konfalägret på Strandhem. Misstänker att Joel har samma önskan om sin tvätt - men han lägger kläderna i tvättstugan efterhand, så hans berg är mer likt Söderåsen. Hans läger på Breanäs börjar nog inte förren lördag... Denna sommar har de inte fått något sommarjobb - konfalägren kan ju inte räknas eftersom de inte tjänar några pengar på att vara faddrar. Men de tycker båda att det ska bli jätteroligt att vara ledare. Det tycker jag med! Man växer av att vara ledare! Erfarenheter är alltid positivt och bra att få. Hoppas på det bästa för dom!

Har varit i Malmö idag på en introduktion till "Makten över Maten". Det är en treårig satsning som handlar om livsmedelsnäring och genus. Mycket intressant. Gå in här och läs mer: http://www.livsmedelsakademin.se/ Något att fundera över är de många manliga publika kockarna och de många (kanske ännu flera..) ickepublika kvinnliga kokerskorna... Skånes Livsmedelsakademi vill utmana gamla föreställningar om kvinnors och mäns roller i (livsmedels-)näringen.

Inga kommentarer: