söndag, mars 20, 2011

Tisdag, 15:de mars. Eldrimner besöks.

Östersunds Järnvägsstation - vacker byggnad! Allt i Östersund lågger i en backe. Vägarna lutar ner mot Storsjön. Ute i sjön ligger Frösön och solar sig.

En bit norrut från stan ligger Rösta i Ås och Eldrimner, vilket är ett nationellt centrum för småskaligt mathantverk. Eldrimners lokaler är en gammal lanthushållsskola med hel källare, knarrande trägolv och mycket engagerad personal.

Nere i källaren hittades en rolig gammal plansch.
Den talade och sa: Lär dig allt om kött för kommande dagar, många hälsningar från Cajsa Warg. (kanke inte riktigt sanningsenlig information...)

Bonaden i tamburen talade mer om Jämtland...
I Jämtland är "artut" att vara.
Fagert om sommarn då öringen hugger och Hjortronen locka.
Roligt om vintern på skidorna glida i milsvida fjäll..

I köket var det förberett för dagens kurs. Jordgubbar och vinbär skulle pressas till nektar och andra drycker. Doftade mycket gott!!

Utanför knuten fanns en vagn som vars inredning bestod av ett helt kök. Kylar, spisar, tork, ugnar, diskmaskin med mera. Tänka att ha en sånn i trädgården... då skulle man kunna åka hem till folk och agera kalaskokerska lite överallt...
Eldrimners personal var mycket tillmötesgående och ställde upp med tid för intervjuer och rundvandring. Mycket intressant att lyssna till hur Eldrimner vuxit fram från regionalt centrum för mathantverk till nationellt, ta del av kursutbudet, få se tidsskriften de ger ut och bläddra i en av böckerna de arbetat fram. Kompetens!

Inga kommentarer: