ÄGG MJÖL MJÖLK SALT
SMÖR KANEL SOCKER
BANAN MARENGER
GLASS GREDDE.
Först så knecker man ägget OCH SEN SÅ LEGGER MAN I MJÖLET OCH BLANDAR TILL EN SMET oCH HELLER I 1 DL. MJÖLK. SEN SKA DU HELLA I LITE SALT. LEGG I LITE SMÖR OCH KANEL OCH SOCKER OCH SKIVA BANANEN OCH LEGG I EN MARENG I VARJE SKÅL. OCH TA FRAM GLASS OCH BLANDA GREDE.
Visst är det lite smått fantastiskt att hon skrivit detta själv? Jag är impad och blir dessuotm lite sugen på marängswiss.. med en hint av kanel?
Igår var jag i Lund och lyssnade på ett antal anföanden om innovationer och trender. Intressant men inget nytt. Det handlade om mat och vad som är på gång hos oss konsumenter. Hett är klimatet och speciellt närproducerat, att ta hand om hälsan genom hälsosam och prebiotisk mat och att identifiera och uttrycka sig genom vad man köper. Men som alltid är det den goda maten som vinner. Hur trendigt något än tycks vara så säljer inte mat med dålig smak - tack och lov!
Dagens "samtalsföreläsning" handlade om immonulogi, allergen, antigen, antikroppar (B-celler som uttrycker sig i IgM, IgG, IgA mfl)... En liten diskussion om blodgrupper hann vi också med. Bra när man är få i klassen eftersom det blir gott om tid för frågor. Immonulogi är inte det enklaste att förstå ... eller rättare sagt, det är en djungel av reaktioner och mönster som man behöver få insikt i för att förstå lite grann på ytan.
Förra veckan odlade vi trevliga små bakterier. Häftigt! Jag odlade opastöriserad mjölk och nu är jag ännu mer tacksam över att all mjölk i Sverige är pastöriserad. Jag fick ganska många kolonier/cfu. Små svartgrå med blank ring runt om och några stora lila och massor av små rosa med en mörkrosa prick innuti varje. Och så blanka svarta med en sorts spegelring i varje koloni. Ja, och på detta ska vi skriva en labbrapport. Varför, hur, när, antal, medium, inkubationstid och så någon liten teori... Bla bla bla... fast det får man inte skriva... Rapporten ska vara saklig och bara ha med ord som är adekvata. Ingen roman direkt utan ett språk som gör att den som läser ska kunna upprepa allt och få samma resultat. Ja, och så har jag glömt att skriva att det lukat illa att odla E.colisar... som ett toalettbesök typ - fast man behöver ju inte öppna locket på petriskålen...
1 kommentar:
ååååh, gullit...
Skicka en kommentar