torsdag, februari 14, 2008

Stjärnor och bakterier

Kommer just från en kväll med stjärnskådning. Bredvid högskolan ligger ett litet observatorium. Där var vi i fredags med barnen från Helljus. Då var det dock helt molnigt. Men igår mejlade de som är med i föreningen för observatoriet och sa att det skulle vara stjtärnklart i natt - och det är det. Fantastiskt! Vi fick se månens kratrar och buckliga yta, saturnus och dess ringar, mars, ekimå nebulosan, och någora andra nebulosor jag inte minns namnet på, sateliter som surrar runt jorden och en massa stjärnbilder. Orion, lejonet, tvillingarna, lilla hunden och stora hunden (som heter Sirius), karlavagnarna, vega mfl. Jag känner mig värkligen liten. Otroligt fascinerande!
I kontrast till detta var jag och min klass på studiebesök på "bakt-labb" på CSK. Vi fick en grundlig genomgång av allt som gjordes där. Super intressant! Massa olika agarplattor som används till att odla bakterier på. Rör med olika preparat som baktrier droppas ner i och utifrån vilken färg eller konsistens vätskan får så kan de dra vissa slutsatser och se vilken bakterie det är. Vi fick även titta i mikroskåp på "gramnegativa stavar" som levde i blod där vi tydligt kunde se de röda blodkropparna bredvid. För övrigt är de röda blodkropparn de enda celler i kroppen som inte innehåller DNA! Det tycker jag låter konstigt. De är helt och hållet specialiserade på att transportera syre.
Från det lilla till det stora och så en sväng till.... Jag känner mig helt intagen av kemin och biologin som jag håller på att läsa om. Min världsbild håller på att växa till (inte störta samman!). Ibland blir jag rädd och i nästa stund helt förstummad för sedan känna total fascination över Guds storhet. Det måste vara svårt att inte tro på Gud när man ser allt som är så fantastiskt komplicerat.

Inga kommentarer: