I fredagskväll (nyårsafton) blev vi bjudna på underbart gott och mört kött. Värdinnan påstod att ytterfilébitarna puttrat på 125*C i en smakrik brun sås i 3 timmar. Mmmm... måste få det receptet!
Jag kunde ju inte hålla mig med att prova själva tillvägagångssättet... Köpte kotletter igår (vilket är ytterfilé om man delar dom i lagom bitar och skär bort benen) och i mina tankar har jag gjort Osso Bocco flera gånger - men dock inte i verkligheten. Idag blev det en balndning av Charlottes goda kött med Osso Bocco. (Fejk, fejk... eller... innovativt...?).
Skar alltså bort ben från skivade kotlettbitar och delade dem i två. Pepprade, saltade (...smörade också lite) och la dem i en ganska trång ugnsform. 125*C på varmluft (vilket i själva verket ger ca 145*C). Fräste hackad gul lök och skivad vitlök i lite olja. Klickade i tomatpure som fick fräsa med ett tag (...det luktar förfärligt när man fräser tomatpuré men det blir bättre resultat på smaken om det bittersträva i purén försvinner... vilket tycks hända vid fräsning.). Sen pyttsade jag i 500g tomatkross, 0,5 dl matlagningsgrädde, lite socker, lite salt och en halv torkade chili och lite andra kryddor ... rosmarin och peppar och ... Detta fick koka upp (bara för att det skulle var varmt när det hälldes över köttet... ) och sen mixade jag såsen relativt slät. (Mixade gjorde jag för att slippa få en gnäll-utskällning av verbale 14-åringen. Han hatar lök ... näst intill allergisk... och vi andra får sår i öronen... så vi är lite känsliga mot lök vi också... ; ) Tomatsåsen hällde jag över köttet och lät sen rätten fortsätta puttra i ugnen. Potatis kokades och grönsaker stektes. I bästa möjliga fall skulle ju köttet puttra i 3 timmar - vilket inte fanns tid till i kväll. Men efter 1,5 eller 2 timmar var köttet mycket ätbart dock ej alls så mört som nyårsköttet... Men som sagt, gott och mycket ätbart! Familjen gillade det och jag kände mig nöjd! Rätten heter nu Osso Cotletto och känner jag mig själv kommer jag att förfina receptet tills familjen skriker av förtvivlan - Inte idag igen....!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar